Véget ért a Naturtex és az SZTE közös kutatás-fejlesztési projektje

Jelentős kutatás-fejlesztést valósított meg a Naturtex Kft. és a Szegedi Tudományegyetem. Újrahasznosított toll alapú, tartós higiéniás szintet biztosító termék és technológiafejlesztés valósult meg a Naturtex Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumában. Az államilag támogatott fejlesztés négy év alatt készült el.

 

A lakástextil termékek piacának egyik meghatározó szegmense az új, első osztályú tollból, tollpehelyből készülő párnák és paplanok piaca. A tollból készült konfekcionált textiláru termékek elsőosztályú minőségűek, a fogyasztók által keresettek. Ennek egyik lényeges oka az, hogy míg a poliészter alapanyaggal készített párnák és paplanok átlagos használati ideje 2 év, addig a toll alapú termékek esetében ennél lényegesen hosszabb (4-5 év) használati időről beszélhetünk. A piaci szereplők a gyártás során mind az alapanyagok összegyűjtése, mind a késztermék értékesítése során más, a nemzetközi piacokon működő partnerekkel kényszerülnek együttműködni, illetve versenyezni. Míg a kizárólag új alapanyagból készülő toll és pehelytermékek valamennyi fejlett ország piacain forgalmazhatóak, addig az újrahasznosított tollat és pehelyt is tartalmazó lakástextil termékek forgalomba hozatala – egyre inkább teret nyerve de –  a forgalomba hozatalt illetően országonként eltérő szabályozás alá esik.

A toll a használat jellegétől függően több alkalommal újrahasznosítható alapanyag. Az elmúlt években számos szálloda- és bútoráruház-lánc (pl. Intercontinental, IKEA) tűzte ki célul, hogy a fenntarthatóság jegyében a következő években forgalmazott termékeik nagy hányada újrahasznosított termék legyen. Ma már reális az az üzleti várakozás, hogy egyes termékeknél bizonyos multinacionális kereskedelmi láncok esetében ez az arány 2030-ra eléri a 100%-ot.

A használt tollak és pelyhek újrahasznosítása megköveteli a tisztítási folyamat optimalizálását a hosszabb élettartam és tartósabb használat érdekében, másrészt lehetővé teszi olyan módosítások elvégzését a tollak és pelyhek felületén, amire népegészségügyi okok miatt komoly kereslet, illetve igény mutatkozik.

A jelen projekt keretében egy komplex termék- és technológiafejlesztés valósult meg, amelynek hatására a Naturtex Kft. (www.naturtex.hu) nemzetközi piaci helyzetének megerősítésére számítunk. A Szegedi Tudományegyetemmel (www.u-szeged.hu) együttműködve kifejlesztett új bevonat képes tartósan rögzülni a toll, tollpehely és a textilbevonat felületén, miközben ellenőrzött antiallergén és antimikrobiális hatása révén távol tartja az atkákat, illetve gátolja a különféle egészségügyi szempontból nem kívánatos mikroorganizmusok (kórokozók) szaporodását.  A projekt keretében a használt tollak és pelyhek gyártásra történő előkészítéséhez (válogatás, osztályozás, textil vágás) kapcsolódó automatizálási feladatok egy komplex gyártósorral oldottuk meg, amelynek köszönhetően immár ipari környezetben történik az anyagok alkalmazásának előkészítése. A projektben a használt tollak termelésbe történő állítása miatti új technológiai lépések kidolgozására és folyamatba illesztésére is sor került. A fejlesztés eredményeként a Naturtex Kft. képessé vált arra, hogy a nemzetközi szinten összegyűjtött, eltérő szennyezettségű alapanyagokból saját technológiával standard ipari körülmények között gyártsa új termékeit a nemzetközi vásárlóközönség részére.

További információ: guardown.hu

Kedvezményezett neve: Naturtex Kft, Szegedi Tudományegyetem

Projekt címe: Újrahasznosított toll alapú, tartós higiéniás szintet biztosító termék és technológiafejlesztés

Projekt azonosítószáma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00334

Szerződött támogatás összege: 581 663 943 Ft

Támogatás mértéke: 62,60%

Project időtartama:  2020.01.01-2023.12.31.

 

Fotó: Szeged365