Újabb díjjal büszkélkedhet a Naturtex Kft.

Fenntarthatósági díj a könnyűiparban

A TMTE és az MKSZ 2017-ben díjat alapított a fenntarthatóság terén kiemelkedő szerepet vállaló textil-ruhaipari, valamint a bőr-, bőrtermék- és lábbeli-gyártó cégek számára. A díj alapítása a fenntarthatóság mellett elkötelezett nemzetközi OEKO-TEX® szervezet 25-éves jubileumához kapcsolódott, amelynek független intézetek által kiadott tanúsítványai hiteles és transzparens bizonyítékai a tanúsított vállalat humánegészségügy, környezetvédelem és társadalmi felelősségvállalás terén nyújtott teljesítményének.

A szakmai zsűri tagjai:

  • Pataki Pál, a TMTE elnöke,
  • Kokasné Dr. Palicska Lívia, az MKSZ elnöke,
  • Dr. Juvancz Zoltán, az Óbudai Egyetem Környezetmérnöki Intézetének egyetemi tanára,
  • Kovács Andrásné, az INNOVATEXT Zrt. Anyagvizsgálati és Mérnökszolgálati Osztályának osztályvezetője.

A szakmai zsűri idén három céget díjazott az elmúlt években megvalósított, példamutató humánökológiai és fenntarthatósági teljesítmények eléréséért.

Díjazott: NATURTEX Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft.

Díj megnevezése: Commitment for Textile Sustainability (Elkötelezettség a fenntartható módon gyártott textiltermékek iránt)

Indoklás:

A magyar tulajdonú cég piacvezető a hazai lakástextil piacon, emellett exportra is termel, termékeinek meghatározó része kerül külpiacokra. A cég évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet termékeinél az ártalmas anyagok kiszűrésére vonatkozó terméktanúsításra. A földrajzilag egymástól nagyon különböző helyszíneken és eltérő szabályozási környezetben gyártott alapanyag- és félkész-termékekben különböző károsanyag tartalom lehet, amelynek egészségügyi kockázata van. A magyar cég átfogó károsanyag vizsgálatnak veti alá toll és pehely tölteteit, töltött ágyneműit, paplanjait és párnáit a STANDARD 100 by OEKO-TEX® szigorú követelményeket megszabó szabványa szerint. A független intézet által végzett vizsgálattal és tanúsítással termékeinek egészségügyi kockázatát teljes mértékben kiszűri.

E termékek gyártására a cég hazánkban elsőként szerezte meg a fenntartható textil gyártás tanúsítását is. A fenntartható textil gyártás tanúsításának (STeP by OEKO-TEX®) célja, hogy a gyártásban környezetbarát technológiai folyamatok kerüljenek alkalmazásra, optimális munkabiztonsági és szociális feltételeket biztosítva a dolgozóknak. Az alváskultúrában magas minőséget jelentő, fenntartható módon készült és ártalmas anyagra vizsgált termékeivel a Naturtex Kft. bizonyítja elkötelezettségét a környezeti feltételek megőrzése, a munkahelyi biztonság, a méltányos életkörülmények, szociális jólét elérése és annak megtartása érdekében. Környezetkímélő gyártási folyamata megfelel a STeP by OEKO-TEX® szabvány által meghatározott követelményeknek.