Környezetbarát termékek

Környezettudatosság, környezet-etikus magatartás, környezetvédelem, beleértve a klímaváltozással és a tudatos fogyasztással kapcsolatos szempontokat (Szelektív hulladékgyűjtés).

1.) Környezettudatosság, környezet-etikus magatartás, környezetvédelem, beleértve a klímaváltozással és a tudatos fogyasztással kapcsolatos szempontokat (Szelektív hulladékgyűjtés)

2.) Biológiai sokszínűség fenntartása, azaz az állat- és növényvilág védelme (Termálvizes tollmosó víztisztító berendezéssel – Vajháti üzem)

3.) Természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás, takarékos használat, megújuló energiaforrások használata (Használt papír újbóli felhasználása, Napelem park)

- a termékek elkészítésénél egyre nagyobb arányban használunk BCI pamutot
- Magyarországon az elsők között vezettük be a jelentős részt papírból készült hordtáskás
csomagolást (ez 80-85%-ban csökkenti a műanyag felhasználását, mint a korábban poliészterből készült termékek + nylon csomagolás esetén)
- GRS licence alatt gyártott termékek
- FSC tanúsított papír használata

 

A NATURTEX GREEN CONCEPT és a NATURTEX RE:DOWN két termékcsalád alatt olyan fenntartható termékek fejlesztését értjük, amelyek a lehető legmagasabb arányban hasznosítják az újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokat. A Naturtex nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát csomagolási módszerekre is.

 

Green Concept

2022-ben bevezetésre került a Naturtex új, Green Concept biopamut termékcsaládja.

 

A termék minden tekintetben megfelel a fenntarthatóság 3 alappillérének: a környezet, a társadalom és a gazdaság fenntarthatóságának. Ezen termékek a telephelyen telepített napkollektorok által termelt zöld energia felhasználásával, valamint megváltozott munkaképességű munkaerő bevonásával készülnek, segítve a hátrányos helyzetű emberek integrálását a munkaerőpiacon.

Csomagolása forradalminak számít a piacon: a megszokott műanyag hordtáska helyett a Green Concept termékek esetében papír táskát alkalmazunk. Kiváló nedvszívó képességű, légáteresztő, jól szellőző termékek.

 

Miért is jó a biopamut?

A bio anyag előállításakor nem használnak környezetszennyező vegyszereket. A pamut a textilipar legfontosabb nyersanyaga, ami a könnyűiparban a gyapotról leválasztott szálat jelenti. A világ fő gyapottermelő országaiban a termelékenység növelése érdekében jelentős mennyiségű műtrágyát és növényvédőszert alkalmaznak, ami nem egészséges. Viszont az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint fontos ezeknek a káros hatásoknak a megszüntetése. Ezért fejlesztették ki a biopamutot, melynek előállítása során rovarírtó szerek helyett biológiai hatásúakat használnak, és génmanipulációt is elhagynak.

 

Anyagösszetétel:

Fedőanyag: 100% pamut

ECO gyapotból készül, melyhez a termelők képzést kapnak a környezetkímélő előállításról, a talak és a természetes élőhelyek gondozásáról, a veszélyes vegyi anyagok felhasználásának csökkentéséről.

 

Töltete: 100% újrahasznosított poliészterszál.

GRS (Global Recycle Standard) Globális Újrahasznosítási Szabvány tanúsítvánnyal rendelkező termék. Újrahasznosított műanyag hulladékból készül, egy paplan átlagosan 110 db újrahasznosított PET palack felhasználásával. Csomagolása 90%-ban lebomló alapanyag.

 

 

RE:DOWN

A Re:Down by Naturtex újrahasznosítja a használt árukból kinyert pelyhet és tollakat, annak érdekében, hogy újra felhasználja töltőanyagként ágyneműkben. Ezzel a termékcsaláddal csak a már meglévő áruk pelyhét és tollait használják fel, állati eredetű új input nélkül. A nyersanyagok európai textilhulladékból származnak, és nem az élelmiszeripar melléktermékeként, ezért a meglévő erőforrások legjavát használják fel újak felhasználása helyett!

A Re.Down by Naturtex a legkörnyezetbarátabb módszereket alkalmazza a pehely és a tollak újrahasznosítására.