Fenntartható működés (ESG)

A Naturtex Kft. működése során törekszik a fenntartható működésre, az ESG (Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) keretrendszer pilléreihez való megfelelésre.

Elsődleges célja a vállalatnak a szén dioxid kibocsátás csökkentése, az ökológia lábnyom csökkentése, valamint az ESG folyamatban való részvétel.

 

Megújuló energia

2021-ben új gyártó és irodaépületet avattak Szegeden, mely egy részén már kihelyezésre kerültek a napelemek, a terv pedig egy 1 MW-os napelem park létesítése, amely a Naturtex üzemnek és az egész cégcsoportjának villamos energiáját kitermeli. A teljes hűtés-fűtés 100%-ban megújuló energiával valósul meg. 

A Vajháti üzemben az 1 MW-os napelem park létesítésével a teljes hűtés-fűtés 100%-ban megújuló energiával valósul meg.

 

Termálvizes technológia

A toll és pehely mosása és fertőtlenítése egyedi termálvizes technológiával történik a vajháti üzemben. A cég saját víztisztító rendszert működtet. A szennyezett vizet speciális vizsgálatoknak vetik alá, amelyek megfelelnek az európai követelményeknek. A 32°C-os meleg, kristálytiszta termálvíz felhasználása garantálja a töltet maximális tisztaságát. A gyártási folyamat végén a technológiában felhasznált vizet ivóvíz tisztaságú minőségben juttatják vissza a természetbe.

 

Termoolajos szárítási rendszer

A Naturtex különleges termoolajos szárítási eljárást használ. A szokásos szárítási folyamathoz képest a termoolajos rendszer 30°C-kal magasabb, 135°C-os hőmérsékleten működik. Ennek köszönhetően a toll és pehely rendkívül steril és tiszta, mivel szárítás során a bennük található baktériumok és gombák 99%-a elpusztul. A rövidebb szárítási folyamat a tollat és a pelyhet rugalmasabbá is teszi, a termékek élettartama nő.

 

Ipar 4.0- Innovatív fejlesztés

A Naturtex Kft. az Ipar 4.0 keretén belül számos fejlesztést valósított meg. De mi is az az Ipar 4.0? Az Európai Unió ekképpen fogalmazta meg:

"Az ipar 4.0 a termelési folyamatok olyan szervezését írja le, melynek keretében az eszközök önállóan kommunikálnak egymással az értéklánc mentén: a jövő egy olyan „okos” gyárát hozva létre ezzel, amelyben a számítógép-vezérelt rendszerek nyomon követik a fizikai folyamatokat, létrehozzák a fizikai valóság virtuális mását és decentralizált döntéseket hoznak önszervező mechanizmusok alapján."

Vagyis az ipar 4.0 az információs technológia és az automatizálás összefonódása, ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltoztatása.

A Naturtex Kft. a legmodernebb gépekkel, energiahatékony technológiával gyártja termékeit. Az új, 3,8 mrd forintos fejlesztés eredményeképpen megvalósult gyártóüzemben létesített új gyártósorok, automata csomagológépek, valamint robotizálás mind hozzájárulnak a termelés fejlesztéséhez.